Щорічна світова акція під назвою «Всесвітній Тиждень підтримки грудного вигодовування» започаткована у 1992 році, коли була прийнята Інночентійська декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування.

Щороку всесвітній альянс за грудне вигодовування (WABA) проголошує початок кампанії, яка має назву «Всесвітній Тиждень підтримки грудного вигодовування» та оголошує девіз Тижня.

В Україні підтримка грудного вигодовування була започаткована у 1995 році. З 2001 року розпочата сертифікація закладів охорони здоров’я на відповідність критеріям ВООЗ та ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини».

З 2004 року в закладах системи охорони здоров’я України, де отримують допомогу матері і діти, впроваджується Розширена Ініціатива ВООЗ та ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини».

Ключові компоненти Розширеної Ініціативи ВООЗ та ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини» із запровадженням підходів, доброзичливих до дитини, матері і всієї родини – є невід’ємною частиною правової та політичної бази України у сфері охорони материнства і дитинства.

З 01 по 07 серпня 2020 року одночасно з Всесвітнім Тижнем та на виконання наказу МОЗ України від 28.10.2011 року №715 «Про подальше впровадження Розширеної Ініціативи ВООЗ та ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини», буде проведено Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування під девізом: «Підтримуємо грудне вигодовування заради здоровішої планети».

У вересні 2015 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Цілі Сталого Розвитку – показники майбутнього міжнародного розвитку, які діятимуть в період з 2015 по 2030 рік і нараховують 17 глобальних цілей задля подолання бідності, викорінення та несправедливості. З 2016 року WABA започаткувала 15-річний план по здійсненню цілей сталого розвитку шляхом пов’язування кожної з таких цілей з грудним вигодовуванням.

Метою Всесвітнього Тижн-2020 є акцентування уваги громадськості на цінності грудного вигодовування та популяризація здорового способу життя.

Діючи разом, підтримаємо батьків та створимо умови для грудного вигодовування сьогодні і для майбутніх поколінь!